Keresés

Magyar
SUZUKI WORKSHOP 2013
IWIW megosztásStartlap kedvenchezFacebook

Suzuki Task Force 2013

Beszállítói workshop Solymáron (2013. június 5.)

A Magyar Suzuki Zrt. (Suzuki), a kormányzat és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szakértői munkacsoportja 2011-ben állapodtak meg a Suzuki Beszállítói Program újraindításáról, melynek célja a hazai kis ? és középvállalkozások szélesebb körű bevonása a beszállítói láncba.

Az együttműködés keretében évente kerül sor kihelyezett beszállítói napokra, ahol a résztvevők megismerhetik a Kaizen módszer és más minőségjavító intézkedések bevezetéséből eredő előnyöket, mint pld. a termelékenység fokozása és a költségcsökkentés. Az első ilyen jellegű rendezvényre a fajszi Pata Vállalkozásnál került sor 2011 szeptemberében, a következő állomás egy japán tanulmányút volt, a harmadik pedig a tegnapi KAIZEN workshop volt a PEMÜ-Műanyagipari Zrt. (PEMÜ) solymári gyárában. A Magyar Suzuki Zrt. kiemelt jelentőségét bizonyítja a Kormány és a Suzuki között 2012 novemberében létrejött stratégiai megállapodás, melynek szerves része a beszállítók közös fejlesztése.

A workshop alkalmával, melyen 24 járműipari beszállító vett részt, a vállalkozások megismerhették a Suzuki beszállítókkal szembeni elvárásait, a PEMÜ járműipari beszállítóvá válásának legfontosabb mérföldköveit, valamint a HITA beszállítói programját.

A Suzuki előadásában elhangzott, hogy minden beszállító célja a vevői igények teljes körű kielégítése, a versenyképesség növelése és a magasabb profit, melynek eszköze a KAIZEN módszer alkalmazása. A ?KAI? változást, a ?ZEN? pedig jó-t jelent, vagyis a módszer lényege: ?Változtass jobbra!? A hatékonyság az adminisztráció csökkentésével, a gyártási folyamatok tervezésével, illetve optimalizálásával növelhető. Számos lehetőség rejlik továbbá az anyagmozgatás, az energia felhasználás, a raktározás és a csomagolás hatékonyabb szervezésében is.

A HITA előadásából a résztvevők megismerhették a hivatal beszállítói programját, melynek célja - a kormány programjával összhangban-, hogy a KKV-k minél versenyképesebben tudjanak bekapcsolódni a hazánkban gyártókapacitással rendelkező nagyvállalatok beszállítási láncába. Kiemelt érdeklődés kísérte a HITA ?Minősített beszállítói adatbázisának? bemutatását.

A PEMÜ gyakorlati példákon keresztül mutatta be az üzemükben 2011-ben bevezetett KAIZEN módszer néhány eredményét: a gyártási és raktározási folyamatok optimalizálásának érdekében került sor az épület felújítási programra. A PEMÜ alapító tagja volt az Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszternek és számos kutatás-fejlesztési keretprogramban is részt vett. A Suzuki útmutatása alapján átalakította a nagy fröccsgépes üzemét, majd az AUTO-PUR üzletágban és a napellenző gyártó üzemben is racionalizálta a gyártási folyamatokat. A munkatársakat folyamatos képzik és motiváltak további újítási ötletek kidolgozásában.

Budapest, 2013. június 7.

 

Sajtókapcsolatok:
Borsos Bálint sajtófőnök

06 30 460 6376

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Háttér:

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) a miniszterelnök irányítása alatt álló központi hivatal. A miniszterelnök a Hivatal irányítását - jogszabályban meghatározottak szerint - a Miniszterelnökségen működő külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár útján látja el.

A HITA fő feladata egyfelől a hazai kis- és középvállalkozások külgazdasági tevékenységének támogatása, másfelől a külföldi cégek magyarországi befektetéseinek ösztönzése.

Letölthető dokumentumok

  JP-Bookmark