Keresés

Magyar
Rugó - Tervezési segédlet
IWIW megosztásStartlap kedvenchezFacebook
Tartalomjegyzék
Rugó - Tervezési segédlet
Keménység
Minden oldal
a kért információ dokumentumát doc formátumban innen letöltheti:
tervezési_segedlet.pdf

Poliuretán rugók

Tervezési segédlet

tuv_cert

EN ISO 14001


EN ISO 9001

 

 

 

Bevezető Alkalmazások Rugókarakterisztika Keménységek Összekapcsolás Lemezformálás A patrica és a matrica elrendezése Sajtolószerszám Formatényező Gyakorlati szabály Elasztomerek keménysége Rugóelemek mérettáblázata ADIPRRENE tulajdonságok Vegyszerállóság 80 Shore A keménységű rugók adatai 80 Shore A keménységű rugók jelleggörbéi 90 Shore A keménységű rugók adatai 90 Shore A keménységű rugók jelleggörbéi 95 Shore A keménységű rugók adatai 95 Shore A (50 D)keménységű rugók jelleggörbéi

 

Bevezető


A PEMÜ Műanyagipari Zrt. hagyományos termékei között kiemelkedő szerepet foglalnak el a poliuretán rugók.
A tervezési segédletben ismertetjük a rugók felhasználási lehetőségeit, az alkalmazási példákat, a tervezéshez szükséges számítási példákat, valamint tájékoztatást adunk az alapanyagok fizikai és mechanikai tulajdonságairól és vegyszerállóságáról.

Alkalmazások

A mélyhúzó, stancoló és alakító technikában, főleg a stancolásra szolgáló szerszámok készítésénél kiterjedten alkalmaznak kúpos, tányér, tekercs és gyűrűs acélrugókat a darab rögzítésére vagy kidobására.
Fáradási töréseknél a rugós gyűrűk beleeshetnek a szerszámba és ott nagy, sok költséget jelentő károkat okozhatnak. Ez volt a fő oka annak, hogy acélrúgók helyett igyekeztek elasztikus anyagokat alkalmazni. Olyan anyagot kellett keresni, amely biztosítja az acélrugók jellemzőit, de kiküszöböli azok hátrányait.
Ilyen alkalmas anyag az elasztomerek között található.
A gyakorlatban a rugókat a rugókarakterisztikával szokták jellemezni.
Degresszív karakterisztika esetén a rugóút növekedésével csökken a .P" rugóerő. Lineáris a rugó karakterisztikája, ha a rugóút és a rugóerő egyenesen arányos.
Progresszív karakterisztikánál viszont meredekebben emelkedik, mint a rugóút (1. ábra).

terv_seged

 


1. ábra rugókarakterisztikák összehasonlítása

a) degresszív (eső) karakterisztika.
b) lineáris (egyenes)
e) progresszív (emelkedő)

Elasztomereket alkalmazva rugóként az anyag Shore keménysége dönti el, hogy rugóútra vagy rugóerőre tervezett rugót kívánunk e alkalmazni.
A gyakorlati tapasztalatok alapján háromféle Shore keménységgel igen széles alkalmazási tartomány igényt lehet kielégíteni.  JP-Bookmark