Search

English
KFI-HUN BioComp
IWIW megosztásStartlap kedvenchezFacebook
This information is not available on your language.

Projekt rövid neve: BIOCOMP

Projekt teljes címe: Természetes nyersanyagbázison alapuló és/vagy biológiailag lebomló, társított anyagból készült termékek fejlesztése

A fejlesztés célja: elsődlegesen a környezetterhelés csökkentése, az elkerülhetetlenül keletkező hulladék megsemmisítése biológiai lebontással vagy célszerűn kialakított technológia segítségével. A lebontott és újrahasznosítandó műanyagok, természetes anyagok (szalma, kender, len) felhasználásával olyan új szerkezeti elemeket, autóipari alkatrészeket lehet előállítani, melyek középtávú piacai biztosítottak, hiszen pl. a tervezett autópálya zajvédő fal gyártmánytervei illeszkednek az ország autópálya programjához. A módosított természetes polimerek (keményítő, cellulóz) alkalmasak talajtakaró fóliák, palántázó cserepek, egyszer használatos tálak, tartók stb. gyártására. A projektben szintén több egyetemi tanszék vesz részt, a PEMÜ feladata az üzemszerű gyártástechnológia kialakítása, a speciális kompaundok kísérleti és üzemi szintű legyártása és ezekből a termékgyártások elvégzése, a gazdaságossági szempontok meghatározása.

Sikerült kidolgoznunk a termoplasztikus keményítő (TPS) extrudálási és fröccsöntési technológiáját. A TPS mechanikai tulajdonságait javítottuk természetes erősítőanyagokkal. Konzorciumi partnerünk, kereskedelmi forgalomban kapható TPS szálerősítését tűzte ki célul, azonban viszonylag drága beszerezhetőségének köszönhetően mi saját magunk állítottuk elő a polimer mátrixot, vizsgáltuk éghetőségi tulajdonságait illetve töltőanyaggal erősítettük. Többféle töltőanyagot próbáltunk ki, és mindegyikkel sikerült valamilyen mértékű erősítő hatást elérni. Előzetes méréseink alapján úgy tűnik sikerült TPS-nanokompozitot előállítani. Pályázatunk második periódusában az alapanyag-fejlesztési eredményekre és a próbatest szintű vizsgálatokra alapozva megkezdtük a termékfejlesztési- és a szerszámgyártási kísérleteket azokon a termékcsaládokon, amelyek megvalósítását célul tűztük ki a pályázatunkban.

 

 

 

 

 

  JP-Bookmark